Správy zo sveta
Nízkokalorické sladidlá zrejme prispievajú ku vzniku metabolického syndrómu a cukrovky
21. 5. 2018
Nové skutočnosti, prezentované na tohtoročnej konferencii Americkej endokrinologickej spoločnosti v Chicagu naznačujú, že konzumácia nízkokalorických umelých sladidiel prispieva ku vzniku metabolického syndrómu a tiež diabetu a prediabetu, najmä u obéznych jedincov. Ukázala to štúdia, skúmajúca in vitro účinok sukralózy na humánne kmeňové bunky, derivované z tukového tkaniva, v prostredí, ktoré prispieva ku vzniku obezity.
Vedci napodobnili typickú koncentráciu sukralózy v krvi ľudí, ktorí konzumujú vysoké dávky nízkokalorických sladidiel. Pri aplikácii na kmeňové bunky potom pozorovali zvýšenú expresiu génov, spájaných s produkciou tuku a spustením zápalových procesov.
Výskumní pracovníci potom pokračovali v samostatnom experimente, v ktorom skúmali biopsiou získané vzorky abdominálneho tuku od ľudí, pravidelne konzumujúcich tieto sladidlá. U osôb so zdravou hmotnosťou nezistili významnú zmenu génovej expresie, zato vo vzorkách od osôb s nadhmotnosťou či obéznych sa opäť prejavila zvýšená expresia génov, produkujúcich tuk, a vyvolávajúcich zápal.
„Naša štúdia kmeňových buniek naznačuje, že nízkokalorické sladidlá spôsobujú nadmerné ukladanie tuku v bunkách v porovnaní s bunkami, ktoré neboli vystavené vplyvu týchto látok,“ uviedol jeden zo spoluautorov práce docent Sabyasachi Sen z George Washington University. Podľa neho ide o dôsledok väčšieho prísunu glukózy do buniek, čo je spôsobené zvýšením aktivity transportérov glukózy.
Nové zistenia sú dôležité najmä pre obéznych jedincov s prediabetom alebo diabetom. Metabolický syndróm dvojnásobne zvyšuje riziko srdcového ochorenia a cievnej mozgovej príhody a trojnásobne zvyšuje riziko vzniku diabetu 2. typu. Zvýšená expresia génov pre ukladanie tuku je u týchto osôb zrejme spôsobená vyšším množstvom glukózy v krvi a inzulínovou rezistenciou.
Autor: uza
Zdroj: The Endocrine Society. Consuming low-calorie sweeteners may predispose overweight individuals to diabetes. ScienceDaily. ScienceDaily, 18 March 2018. Dostupné na: www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180318144829.htm