Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Správy zo sveta

Vyššia konzumácia rýb je spojená s nižším rizikom roztrúsenej sklerózy

25. 5. 2018

Vyššia konzumácia rýb je spojená s nižším rizikom roztrúsenej sklerózy

Konzumácia rýb raz v týždni alebo trikrát mesačne zároveň s denným príjmom potravinových doplnkov s rybím tukom pomáha znížiť riziko vzniku roztrúsenej sklerózy (RS). Uvedený výsledok zrejme spôsobuje účinok omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Nachádzajú sa najmä v lososoch, tuniakovi či krevetách.

Štúdia bude prezentovaná v apríli 2018 na 70. výročnom kongrese American Academy of Neurology v Los Angeles. Zároveň sa tu chystá uvedenie ďalšej štúdie, ktorá skúma, aký vplyv na RS má stredomorská diéta, ktorá rovnako spočíva v konzumácii veľkého množstva rýb.

Nová pilotná štúdia skúmala účinok konzumácie rýb u 1 153 ľudí (priemerný vek 36 rokov) z rôznych prostredí. U takmer polovice zaradených účastníkov bola diagnostikovaná RS alebo klinicky izolovaný syndróm s príznakmi trvajúcimi najmenej 24 hodín, ktorý býva považovaný za prvý atak RS.

Účastníci boli rozdelení do dvoch skupín podľa množstva skonzumovaných rýb. Vysokú konzumáciu predstavoval príjem jednej porcie týždenne alebo troch porcií za mesiac paralelne so suplementáciou rybieho tuku. Nízka konzumácia v tomto prípade znamenala jednu porciu rýb mesačne bez suplementácie.

U skupiny s vysokým príjmom rýb (180 pacientov s RS a 251 zdravých jedincov) vedci zistili zníženie rizika prejavov RS alebo klinicky izolovaného syndrómu o 45 %. Ukázalo sa tiež, že organizmus niektorých osôb dokáže regulovať koncentráciu mastných kyselín lepšie ako metabolizmus iných – existuje teda genetická výhoda. Pri skúmaní 13 mutácií génov, ktoré regulujú koncentráciu mastných kyselín, našli dve mutácie, súvisiace so znížením rizika vzniku RS, a to po zohľadnení vysokého príjmu rýb.

Vedci pripomínajú, že súvislosť medzi konzumáciou omega - 3 mastných kyselín a znížením rizika RS je koreláciou, ale nie kauzalitou.

Autor: UZA

Zdroj: Langer-Gould AM. Fresh fish consumption is associated with a lower risk of multiple sclerosis independent of serum 25OHD levels. https://onlinelibrary.ectrims-congress.eu/ectrims/2017/ACTRIMS-ECTRIMS2017/200144/annette.m.langer-gould.fresh.fish.consumption.is.associated.with.a.lower.risk.html?f=menu=6*ce_id=1278*ot_id=18226*media=3